Koffiebonen bij ons te koop

Kenya AA top Ethopïe Sidamo Rwanda Red Bourbon
Burundi Gakenke Toradja Kalossi Sumatra Gayo Raja
Java Preanger India Monsooned Malabar AA Papua New Guinea Sigri
Cafè D Óro Dominicaanse rep. Brasil Bandeirante (cerrado) Colomboa Sipremo
Coasta Rica Tarazzu Cuba Turquino Lavado Guatemala Antiqua Volcanes
Mexico Maragogype Panama Boquette Bambito Est. Peru Chanchamayo
Mexico Santa Rita Brasil Fazenda de Lagoa Sumatra Honey Process
Ethiopie Naturel Negelle Colombia Finca El JHardin El Salvador Finca Angel
Espresso Tradionale Toradja Kalossi Milano Espresso
Italian Espresso Luna Espresso Nero Espresso
Exlusivo Espresso Ristretto Espresso Roma Espresso
Brasil Cerrado Dark Café Onesto Biologische soorten bij ons verkrijgbaar

 
 

U heeft er vast wel eens van gehoord: Kopi Loewak, de koffie die gemaakt wordt van door civetkatten uitgekakte koffiebonen en uitsluitend door de beau monde wordt genuttigd. Nu blijkt dat de exclusiviteit van het bakkie pleur deels op gebakken lucht is gebaseerd en dat een enorm aantal civetkatten wordt uitgebuit.

Kopi Loewak staat bekend als de duurste koffie ter wereld vanwege haar merkwaardige productieproces. Hierbij eet de katachtige loewak rode koffiebessen die vervolgens als uitwerpselen worden gesleten aan de rijkeren der aarde. Vanwege de fermentatie in het maag-darm kanaal van het beestje zouden de koffiebonen namelijk een exquisiete smaak verkrijgen.

Ooit ontdekte plantagewerkers in het door Nederland gekoloniseerde Indonesië de speciale koffie. Hen werd verboden de normale koffiebonen te plukken, waardoor ze genoodzaakt waren op hun knieën in de stront van de loewaks te harken voor hun dagelijkse dosis cafeïne.

Normaal gesproken kosten de bonen tussen de € 170 en  € 500 per kilo, maar voor een Vietnamese variant van in het wild levende loewaks  legt u al zo’n € 5.600 neer. De kers op de  taart is verkrijgbaar in het Britse warenhuis Harrods, waar een in 24-karaats goudfolie gehuld zakje meer dan  8.500 kost. De exorbitante prijzen zouden noodzakelijk zijn omdat er jaarlijks slechts 500 kilo aan bonen zou worden opgeleverd. Onzin, zo toont onderzoek van journalisten en dierenrechtenactivisten aan. Zo zou naar schatting jaarlijks zo’n 50 ton van het goedje op de markt komen, afkomstig uit Indonesië, Vietnam, de Filippijnen en China.

Hoewel er ook ethisch verantwoorde producenten van Kopi Loewak zijn, blijkt dat veel takken van de industrie de civetkatten onder erbarmelijke omstandigheden uitbuiten. Om aan de vraag naar de koffie te voldoen worden ze in minuscule kooien gesmeten en krijgen ze uitsluitend koffiebessen te eten. Hierdoor zouden de beestjes stressgevoelig zijn en vatbaar voor ziektes. In 1991 introduceerde de Britse koffiehandelaar Tony Wild de merkwaardige koffie in Europa. Tegenwoordig wil hij de koffieconsumptie dan ook stoppen omdat civetkatten zo worden uitgebuit.

Overigens heeft de Universiteit van Florida een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig – en dus veel goedkoper – kan worden geproduceerd. Deze variant, Coffee Primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie. Voor fervente Kopi Loewak-drinkers wellicht een waardig alternatief.

BIJ ONS NIET VERKRIJGBAAR.