De römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten bereid worden.
Het gebruik van de römertopf stamt uit de tijd van de Romeinen. Door de ovenschaal veel te gebruiken trekken de aroma’s van de gerechten in de schaal, wat voor een nog apartere smaak zorgt.

Voor gebruik moet de römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal dit vocht opnemen. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren tijdens het kookproces.Ook is aanbakken onmogelijk, omdat het binnen de Römertopf niet heter wordt dan waterdamp. De schaal van de traditionele Römertopf is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen en mag daarom nooit in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Ook het plaatsen van een hete schaal (direct uit de oven) op een zeer koud oppervlak kan voor problemen zorgen; er kunnen dan barsten in het aardewerk ontstaan.
De römertopf is in allerlei vormen verkrijgbaar voor onder andere vlees, vis, aardappelen, knoflook en zelfs voor appels en is een traditioneel huwelijksgeschenk.Omdat de schaal poreus is, blijft de smaak van het gemaakte gerecht in de römertopf hangen. Het is daarom lekkerder zoete en hartige gerechten in verschillende Römertopfs te bereiden en ook een aparte schaal te gebruiken voor vis.

Preischotel uit de Römertopf

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g rundergehakt, 10 g margarine, 2 kleine uien, 1 teentje knoflook, ½ bosje peterselie, 1 theel. paprikapoeder, 1 ei, ½ theel. chilipoeder, zout, 1 eetl. bruine basterdsuiker, ½ dl room, 1 blikje tomatenpuree, 2 eetl. kerriepoeder, ½ theel. gemberpoeder, 1 dl runderbouillon, 800 g aardappelen, 4 preistengels

Bereiding:

Römertopf 20 min. weken in koud water. Aardappelen schillen en in schijven snijden. Prei schoonmaken en in ringen snijden. De ui en knoflook klein snijden en fruiten in de margarine. Peterselie klein hakken en paprikapoeder erbij doen. Maak het gehakt hiermee aan. Voeg verder ei, chilipoeder, bruine suiker en zout toe. Kneed het gehakt goed door en maak er een dikke koek van. Leg het gehakt in de römertopf. Strooi de preiringen eroverheen. Leg daar de aardappelschijven op. Meng room, tomatenpuree, kerrie en gember door elkaar en doe daar de bouillon bij. Giet dit over alles heen. Zet de gesloten römertopf in het midden van een koude oven. Bak het gerecht 45 minuten op 200ºC. Reken de tijd vanaf dat de oven op temperatuur is. Doe de deksel eraf en bak nog 10 min. zodat de aardappels een bruin korstje krijgen.